تاریخ انتشار: دوشنبه 1403/08/21 - 08:26
کد خبر: 522086

نگاهی بر عملکرد ۱۰۰ روزه دولت چهاردهم از نگاه کارشناسان؛

دولت چهاردهم/ از وفاق ملی در شرایط جنگی تا مواجهه با بحران‌های کشور

دولت چهاردهم/ از وفاق ملی در شرایط جنگی تا مواجهه با بحران‌های کشور

شنبه گذشته، با احتساب آغاز رسمی دوران ریاست جمهوری مسعود پزشکیان پس از مراسم تحلیف او در برابر نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دولت چهاردهم از مرز صد روزگی گذشت. بازه زمانی که به سنت بر جای مانده از دولت یازدهم به فرصتی برای مرور دستاوردهای قوه اجرایی کشور از حیث اثرات تغییر کارگزاران اجرایی بر روندها و رویکردها و نیز تحقق اهدافی که می‌توانند به نحوی جنبه ملموس داشته باشند، تبدیل شده است.

به گزارش گروه سیاسی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ حدود ۱۰۰روزازروی‌کارآمدن دولت جدید می‌گذردومسعود پزشکیان دراین مدت بامعرفی وزیران وانتصابات و سیاست‌گذاری‌های جدید، رویکردهای کلی دولت خود را مشخص کرده و رفته‌رفته نهادها در حال سروشکل پیداکردن هستند تا سیاست‌های دولت جدید به شکل کاملا واضح و مشخصی پیاده شوند.

طبیعتا مدت ۱۰۰روزه،آن‌قدر طولانی نیست که بتوان از آن انتظارخروجی مشخص‌وواضحی درحوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی،اجتماعی و...داشت،امابه‌هرحال براساس رویکردهای اتخاذشده از سوی رئیس‌جمهور و اعضای کابینه، می‌توان به یک قضاوت کلی درباره عملکرد دولت رسید.

اولین جلسه هیات دولت چهاردهم پس از رای اعتماد مجلس به کابینه :: نورنیوز

در سال‌های گذشته نیز معمولا یک ارزیابی اولیه از دولت‌ها در این۱۰۰روز انجام می‌شد.دولت پزشکیان نیز همچون سایر دولت‌ها مخالفان و موافقانی دارد و براساس جهت‌گیری‌های سیاسی و نظرات کارشناسانه، دیدگاه‌های گوناگونی درباره عملکرد آن در این مدت ارائه شده است. جام‌جم به‌مناسبت ۱۰۰روزگی دولت با برخی کارشناسان گفت‌وگو کرده و نظر آنها را درباره مهم‌ترین نقاط قوت و ضعف این سه ماه پرسیده است. 

حرکت امیدوار کننده

دولت در ابتدای راه است و هنوز نمی‌توان اظهار نظر دقیقی درباره عملکرد آن داشت. بااین‌حال، رویکرد رئیس‌جمهور در این مدت که به سمت وفاق و وحدت نیروهای داخلی معطوف شده است، می‌تواند به عنوان یکی از نقاط قوت دولت محسوب شود. آقای پزشکیان تلاش کرده با اولویت‌دادن به مسائل کارشناسی در جهت حل مشکلات کشور حرکت کند و با تخصیص بهینه منابع، در یک بستر آرام و کم‌تنش، مسائل داخلی و خارجی را دنبال کند.

البته عملکرد واقعی هر دولتی را باید در بودجه‌ای که می‌بندد مشاهده کرد و اکنون بودجه سال آینده به مجلس تقدیم شده و باید ببینیم چه چیزی بیرون می‌آید. استفاده از تمام ظرفیت‌ها ازجمله اقلیت‌های قومی و مذهبی از دیگر نقاط قوت دولت است. دولت همچنین بخشی از معوقات گندمکاران و بازنشستگان را پرداخت کرده که اگرچه گام‌های کوچکی است اما امیدوارکننده است و درمجموع همین که دولت در حال کاهش تنش‌هاست نکته بسیار مثبتی است. بااین‌حال همان‌طور که گفتم هنوز برای قضاوت قطعی و ارزیابی کارشناسی زود است، چراکه بخش قابل‌توجهی از توان دولت در این مدت بر کنترل تنش‌های منطقه‌ای متمرکز بوده و هنوز خیلی از مدیران مشخص نشده‌اند.

ادامه وضع موجود

دولت چهاردهم از نظر من بر مبنای یک دولت سهامی شکل گرفته است و فقط سعی شده که سهمیه‌ای برای هر گروه، قوم و قبیله‌ای در نظر گرفته شود که این وضعیت از نگاه من مثبت نیست، چراکه انتصابات براساس شایستگی‌ها صورت نگرفته است. معمولا در یک‌سال اول فعالیت هر دولت، مردم در برابر نواقص صبرمی‌کنند.اکنون هم همین وضعیت وجود دارد و دولت در حال بهره‌گرفتن از این آرامش است، اما کار خاصی دراین۱۰۰روزه انجام نداده است.

اگر آسیب‌شناسی دقیق‌تری انجام دهیم، متوجه می‌شویم که مشکلات زیادی وجود دارد، ازجمله این‌که دولت بیش از حد گسترش یافته و افراد زیادی تحت عناوینی مانند دستیار و مشاور به آن افزوده شده‌اند، که بر هزینه‌های دولت می‌افزاید.همچنین به نظر می‌رسد انتخاب‌ها بیشتر براساس روابط صورت گرفته تا این‌که جنبه کارشناسی و شایسته‌سالارانه داشته باشد.دریک جمله بخواهم جمع‌بندی کنم باید بگویم دولت در ۱۰۰روز اول، بیشتر به‌دنبال ادامه وضع موجود بوده و ازآرامشی که مردم فراهم کردند استفاده نمودوکار خاصی انجام نداد.

حرکت در حفظ محیط زیست

در۱۰۰روزکه از عملکرد دولت آقای پزشکیان می‌گذرد شاهد بازتر شدن فضای مطبوعاتی هستیم و ملاحظه می‌کنیم که انتقادها وایرادهاراحت‌تر درعرصه مطبوعات وفضای عمومی جامعه مطرح می‌شود.همچنین دستورشجاعانه آقای پزشکیان در‌خصوص ممنوعیت مصرف مازوت در نیروگاه‌ها از‌جمله نقاط قوت دولت فعلی است و قدم مؤثری در حفظ محیط‌زیست است. اقدام مثبت دیگری که آقای پزشکیان انجام داده، انتشار گزارش‌های غیررسمی روزنوشت است که تا حدود زیادی، فضای واقعی سیاسی را نشان می‌دهد.

همچنین با اعمال برخی تغییرات درخصوص گشت ارشاد، شاهد بهتر شدن شرایط دراین زمینه هستیم و حتی بعضی زنان که از سر لجاجت به سمت بی‌حجابی رفته بودند با تغییر شرایط، حجاب‌شان را بهتر کرده‌اند. اما از آنجا که آقای دکتر پزشکیان از انتقاد منصفانه و دلسوزانه استقبال می‌کند باید به ضعف‌ها هم اشاره کرد. ایشان در شعارهای انتخاباتی خود به مواردی از‌جمله برچیدن تحریم‌ها،عضویت دراف‌ای‌تی‌اف،ارتقای سطح روابط خارجی، رفع فیلترینگ و متوقف کردن گشت‌های ارشاد اشاره کرده بودند. اما به‌جز بحث گشت ارشاد در سایر موارد نه تنها اتفاق مثبتی نیفتاده که حتی شاهد حرکت در آن مسیرها هم نیستیم.

رئیس جمهور مقتدر تر باشد

۱۰۰ روز برای نمره دادن به کار دولت زود است اما باید گفت که فعلا با توجه به شعار دولت که وفاق ملی بود، هنوز آن وفاق اتفاق نیفتاده است. مجلس به دولت کمک قابل‌توجهی کرده، اما از سوی دولت شاهد گام چندانی در این زمینه نبوده‌ایم. حتی باید بگوییم این مجلس این‌قدر که به این دولت کمک کرده‌، به دولت آقای رئیسی نکرد. مجلس تعامل لازم را با دولت داشته ولی از دولت در انتصاب‌هایش چنین رویکردی مشاهده نشده است. نکته دیگر درباره عملکرد دولت در حوزه اقتصاد و بودجه است. 

در همین ارتباط، توجه کنیم که تورم از همان روزهای اول دولت پزشکیان بیشتر حس می‌شد و شما در این مدت سیر صعودی و افسار‌گسیخته قیمت‌ها را می‌بینید. در این ۱۰۰روز اول کابینه آقای پزشکیان قیمت ارز شناور نه تنها تثبیت نشده بلکه در حال طی کردن سیر صعودی است و مدیریت نمی‌شود. البته دوباره تاکید می‌کنم که انصاف نیست که در ۱۰۰ روز ارزیابی دقیقی از عملکرد دولت دشته باشیم ولی در عین‌حال از طرف دیگر باید از رئیس‌جمهور بخواهیم که بهتر از این عمل کند و مقتدر باشد و مجلس این اقتدار را به ایشان داده است. من در مجموع فعلا نمی‌توانم نمره خوبی به این عملکرد بدهم. 

برخی انتصابات نگران کننده

در ۱۰۰روز از آغاز فعالیت دولت، یکی از نکاتی که می‌توان به آن اشاره کرد، برخی انتصاب‌های بحث‌برانگیز در این دولت است. به نظر می‌رسد در این زمینه باید با دقت بیشتری عمل کنند، چراکه به‌کارگیری افراد با تابعیت‌های مختلف در سطوح عالی کشور دستاوردی جز نگرانی برای ملت نخواهد داشت. چنین افرادی، تعلقات دوگانه دارند و اگرچه شاید به‌ظاهر در میان جمع باشند، اما دل‌شان جای دیگری است.

توفیقات زیاد در سیاست خارجی

دولت با تمرکز روی وحدت ملی موفق شد برای تمرکز افکار ایرانیان روی وحدت به توفیق نسبی دست یابد.این در حالی است که در این مدت ما گرفتار موضوع اشرار جهانی در منطقه و به‌ویژه غرب آسیا نیز هستیم و اسرائیل با اقدامات شرورانه خود به عنوان تهدید اصلی امنیت ملی ایران محسوب می‌شود.دولت در این مدت تصویری از اقتدار و امنیت ملی را به نمایش گذاشته و در بخش سیاست خارجی توفیقات زیادی برای رساندن پیام ملت ایران به جهان و آشکارسازی جنایات بیشمار اسرائیل به دست آورده است.‌‌زمانی که بیروت زیر بمباران شدید رژیم صهیونیستی بود وزیر خارجه کشورمان به بیروت رفت و به رزمندگان روحیه داد.دولت باید برای افزایش قیمت‌ها فکری اساسی کرده و تورم را مهار کند و این مسأله جزو مطالبات مردم است.

دستیابی به وفاق ملی

مهم‌ترین نقطه قوت دولت در این مدت بحث وفاق ملی بود که در انتصاب وزرا و استانداران تاکنون رعایت شده است.دومین مسأله نیز شناخت بیشتر رئیس‌جمهور از جوامع بین‌المللی است و رئیس جمهور واقف است که برخی مدعیان دموکراسی، اهل دموکراسی نیستند و فقط به دنبال استفاده از این ابزار برای زورگویی هستند. تعامل بین دستگاه قضا، قانونگذاری و مجریه از مسائل مثبتی است که دولت هم در آن نقش دارد‌. دولت برای انتصاب استانداران با مجلس مشورت کرد و این مسأله از عملکرد‌های مثبت دولت محسوب می‌شود.در خصوص عملکرد منفی دولت در این مدت نیز می‌توان به شرایط نامناسب اقتصادی اشاره کرد. در واقع دولت در مهار تورم ناموفق بوده است.

اقدامات مؤثر در سیاست خارجی

در دفاع از محور مقاومت در حوزه سیاست خارجی، اقدامات مؤثری تا الان صورت گرفته و وعده صادق ۱ و ۲ اجرا شد که در راستای پشتیبانی از مردم ملت فلسطین و لبنان بود. حضور نمایندگان دولت در عراق، سوریه، لبنان و کشورهای منطقه اقدام مؤثری بود که صورت گرفت و سفررئیس‌جمهور برای حضور در اجلاس بریکس و شانگهای از موفقیت‌های دولت تا به امروز بود.اما خوشبین‌بودن به وعده‌های آمریکا و اروپا را می‌توان نقطه‌ضعف تلقی کرد که پاسخگویی به رژیم اسرائیل را به تأخیر انداخت.ضعف دولت بیشتر درمباحث اقتصادی است؛ ارزش پول ملی در حال کاهش است و قیمت دلار روند صعودی دارد و تورم نیز هم‌چنان پابرجاست و انتظارات مردم در حوزه‌ اقتصادی برآورده نشده است.مسأله حجاب هنوز یک دغدغه است و لایحه حجاب با هماهنگی مجلس و دولت هنوز ابلاغ نشده است. مشکل بدهی‌های دولت به صندوق‌‌های بازنشستگی و تأمین اجتماعی پابرجاست و موجب اعتراض بازنشستگان شده اما یکی از اقدامات مؤثر دولت افزایش حقوق پرستاران و پزشکان بود که از‌جمله دستاوردهای دولت چهاردهم است. 

همه ظرفیت‌ها فعال نشده

به‌نظر می‌رسد دولت هنوز نتوانسته ازهمه ظرفیت‌های خود استفاده کند. مردم به این باوررسیده‌اندکه فضابرای فعالیت و پیشرفت آنها فراهم شده و با نگاه وفاق ملی، فضا برای پیشرفت کشور مهیا شده است. البته باید توجه داشت که هنوز به این مهم در میدان و عمل دست پیدا نکرده‌ایم اما مردم و نخبگان از آرامش ضمنی برخوردار شده‌اند. در‌خصوص عملکرد منفی نیز می‌توان به‌این نکته اشاره کرد که دولت هنوز نتوانسته از همه ظرفیت‌های خود استفاده کند. 

به‌بیان دیگر، به‌نظر می‌رسد دولت هنوز به جمع‌بندی نرسیده تا افراد لازم را درجایگاه‌های مناسب قراردهد؛به‌همین دلیل هنوز از مجموعه مدیریتی کشور صدایی واحدشنیده نمی‌شود.به‌نظرمی‌رسدهنوز تلاش‌ها برای شناسایی نیرو‌های شایسته و به‌کارگیری آنها در مدیریت کلان و میانی کشور ادامه دارد. این در‌حالی است که این رویکرد باید سرعت بگیرد. 

پارتی بازی در برخی انتصابات

هنوز قضاوت در مورد عملکرد دولت چهاردهم زود است و نمی‌توان به درستی در مورد اقدامات دولت صحبت کرد اما با توجه به قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی می‌توان گفت عملکرد دولت در حوزه اقتصادی تاکنون خوب نبوده است.بعد از سانحه سقوط هواپیمای شهید آیت‌ا... رئیسی، دولت چهاردهم توانست فضای جامعه را مدیریت و آرامشی تزریق کند و انسجام‌ در زمان انتخابات از اقدامات موثر دولت چهاردهم بود.

بخشی از مردم که از صندوق‌های رأی قهر کرده بودند با شعار وفاق ملی دولت دوباره به صندوق‌های رأی برگشتند و دولت توانست با رای بالا از مجلس، کابینه خود را تشکیل دهد.اما برخی از دولت‌مردان عملکرد خوبی ندارند و در انتصابات خود برخی افراد را با پارتی‌بازی انتخاب کرده‌اند که قطعا در آینده به دولت ضررهایی خواهد زد.دولت قصد دارد FATF را تصویب کند و فکر می‌کند حل مسائل داخلی کشور به سیاست خارجی برمی‌گردد که این از نقاط ضعف دولت است. دولت تنش‌زدایی در رابطه با کشورها را در دستور کار خود قرار داده که امیدواریم در روزهای آتی شاهد اتفاقات خوبی باشیم اما در کل هنوز صحبت از عملکرد دولت زود است و باید منتظر ماند.

گزارش از محمد جهاد 

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
روایت خبرنگار المیادین از دیدار با عراقچی
عراقچی: تصویب قطعنامه علیه ایران با اقدامات متقابل مواجه می‌شود
پیشنهاد معرفی بازرسان جایگزین جدید به گروسی
دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی: تمام کشورها با ما همکاری کنند
انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بین‌المللی احترام می‌گذاریم
کانادا: به تمام حکم‌های دادگاه‌های بین‌المللی پایبند هستیم
شورای حکام امشب درباره قطعنامه ضدایرانی رأی گیری می‌کند
موضع قلدرمآبانه آمریکا در برابر حکم دیوان کیفری بین‌المللی
رایزنی وزرای خارجه ایران و مصر درباره اوضاع غزه و لبنان
اردن: باید به حکم‌های دیوان کیفری بین‌المللی احترام گذاشت
جوزف بورل: حکم دیوان کیفری سیاسی نیست و باید اجرا شود
نهادهای بین‌المللی: هیچ کسی برتر از قانون نیست
نتانیاهو وگالانت در صورت ورود به «دیربورن» آمریکا بازداشت می‌شوند
واکنش مشاور ترامپ به اقدام دیوان کیفری بین‌المللی علیه تل‌آویو
هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم
وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت می‌شود
ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان
شرایط پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان دانشگاه شریف اعلام شد
بررسی انتخابی جام‌جهانی در آسیا؛ ایران و ژاپن مهیای جشن صعود، گره در گروه مرگ
کاهش ۲۰۶ تومانی یوروی مبادله‌ای
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top